Livsråd som tittar genom ett fönster

Att leva i dagens storstadsvärld av mobiltelefoner, mobila datorer och andra högteknologiska prylar är inte bara hektiskt utan mycket opersonligt. Vi tjänar pengar och investerar sedan vår tid och ansträngning i att tjäna mer pengar. Slutar det? Inte vanligtvis för att vi aldrig är nöjda. Hur många gånger har vi övertygat oss om att om vi bara hade lite mer pengar skulle livet vara så sött? Men efter att ha fått en betydande höjning inser vi att det inte räckte och att vi behöver mer?

Vad ska du göra?

Jag har läst många böcker om livet som Robin Sharma’s Monk säger detta och munken säger det, och de verkar alla säga att pengar inte är nödvändiga. Men det är. Kan du klara dig utan mycket pengar? Jag vet att jag inte kan.

Så jag gick till kvarterrabbinen och frågade efter råd som kan hjälpa mig att hitta min verkliga väg i livet.

Rabbin nickade och tog mig till fönstret. “Vad ser du?” han frågade mig.

Jag svarade genast: “Jag kan se folk gå fram och tillbaka och en blind man ber om allmosor i vänster hörn.”

Rabbin nickade och guidade mig till en stor spegel. “Titta nu och berätta vad du ser?”

”Jag kan se mig själv”, svarade jag.

Rabbin log. ”Nu kan du inte se någon annan. Spegeln och fönstret är båda skapade av samma råmaterial: glas, men för att de har applicerat ett tunt lager silver på en av dem, när du tittar på det är allt du kan se din egen reflektion. ”

Rabbi lade armen på mina axlar. ”Jämför dig själv med de två glasbitarna. Utan silverskiktet såg du andra människor och kände medkänsla för dem. När du är täckt med silver ser du bara dig själv. ”

Jag tittade på rabbinen och stirrade. “Jag förstår inte.”

Rabbin fortsatte. “Du blir bara någon om du har modet att ta bort silveröverdraget över dina ögon för att igen se och älska andra.” Han klappade mig på ryggen och skickade mig på väg.

Jag har tänkt på vad han sa och kommit till slutsatsen att han hade en poäng. Ja. Vi behöver pengar och vi bör inte sträva efter att leda en penninglös existens; dess meningslösa och kommer bara att orsaka oss och våra familjer många hjärtslag i framtiden.

Istället föreslår jag att vi följer de råd som rabbinen gav mig. När vi närmar oss livet genom ett silveröverdrag är allt vi kan se oss själva. Men kasta det täckmaterialet, så kommer du att kunna se och känna alla andra.

 

I livet får vi och bör kunna titta på båda typerna av speglar, men vi bör komma ihåg att en spegel bara återspeglar oss; ett fönster är dörren till medkänsla, hälsa och sann rikedom. Med andra ord, sök rikedom på alla sätt, men låt det inte avskräcka dig från livet, människor, barn och fattiga och behövande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *