Bygga en fantastisk publik för din bok

Jag hade tur. Månaden som jag sålde min roman var samma månad som jag startade mitt nyhetsbrev Living the Dream för mitt coachningsföretag. Jag hade ingen aning om att när min lista över abonnenter växte skulle jag ha en bra plattform att lansera boken från 18 månader senare. Tack vare den listan sålde jag min bok långt innan den kom i butikshyllorna.

Jag kultiverade en publik utan att inse det. Men nu vet jag att det är en guldgruva att ha en lista, både för att sälja din bok och för att få din bok märkt av en förläggare. Dessa dagar om du kan bevisa att du kommer till bordet med en enorm publik kan ett stort framsteg följa. Men hur får man en sådan lista? Dessa tips hjälper dig att gå från utsäde till skörd när du växer din grupp.

1. Börja med vem du känner.

De flesta av oss har redan någon form av lista, antingen i ditt e-postsystems adressbok eller i din grundläggande semesterkortlista som du använder en gång om året. Den kan vara så liten som 10-25 eller så stor som 200-400. Börja med att skicka ett allmänt e-postmeddelande som berättar för personerna på din lista att du håller på att ordna och planerar att skicka ut vanliga anteckningar, nyhetsbrev, vad du än tänker skicka. Ge dem möjlighet att välja bort om de inte är intresserade. De flesta kommer förmodligen att fortsätta eftersom din familj och dina vänner är intresserade av att höra om vad du gör.

2. När du träffar nya människor får du tillstånd att lägga till dem i din lista.

Vid denna tidpunkt i din skrivkarriär är det viktigt att du är ute och träffar människor minst en gång i månaden. Du kan gå till nätverksevenemang, ta lektioner eller (och det här är bäst) göra talförlopp. Facklitterära författare bör särskilt tala regelbundet eftersom du vill etablera din expertis i ditt ämne eller ämnen. Du kan samla in visitkort när du nätverkar eller tar lektioner och får folk att logga in med sina kontaktuppgifter vid ditt evenemang. Se till att du FÅR TILLSTÅND och låta folk veta att de kommer att höra från dig via nyhetsbrev etc. Det är verkligen dålig form att sätta människor på din e-postlista utan deras vetskap. Det kallas också skräppost!

Jag vet att det är viktigt att registrera människor eftersom jag har observerat populära författare gör just det. Jag deltog en gång i en läsning av E. Lynn Harris eftersom jag visste att han hade en enorm – och trogen – läsarkrets och jag ville få några ledtrådar om hur han gjorde det. Visst nog var rummet fullsatt och varje enskild person uppförde sig som om de kände honom personligen. När det var dags att underteckna böcker gjorde han ett meddelande: han skulle underteckna din bok om du signerade hans! Han gjorde det klart att du skulle höra från honom via e-post, födelsedag och helgdagskort. Människor var alltför glada att skriva under listan. Lysande!

3. Hitta en listtjänst för att underhålla din lista.

När din lista växer lär du dig snabbt att ditt e-postkonto kanske inte tillåter dig att skicka massmeddelanden till grupper större än 50-80. Det är inte heller en bra idé att bara ha din lista på din dator, du vill säkerhetskopiera den någon annanstans. Lösningen: logga in för en listtjänst. Du kommer att ha din databas skickligt underhållen, plus de flesta listtjänster ger dig mallar och låter dig skicka riktigt snygga HTML-e-postmeddelanden till din lista. Du kan också få kod och länkar som gör att människor kan logga in på din lista från din webbplats. Det finns många du kan prova. Jag använder både Constant Contact (http://www.constantcontact.com) och 1 kundvagn (http://www.1shoppingcart.com). Om du inte säljer produkter eller tjänster behöver du kanske inte en kundvagn så Constant Contact kan vara precis saken för dig.

4. Kommunicera regelbundet till din lista.

Du vill hålla kontakten med personerna på din lista så att de inte glömmer dig. Hur du gör det är upp till dig. Som jag sa ovan skickar E. Lynn Harris anteckningar och kort till sin lista. En kollega till mig skickar dagligen inspirerande citat. Jag är ett stort fan av nyhetsbrev via e-post eftersom du kan ge nyheter om dina aktiviteter och användbart innehåll för dina läsare. När du tillhandahåller innehåll, till exempel tips för fastighetsinvesterare, marknadsföringsidéer eller till och med kokbokrecept, skapar du din expertis. Du ger också människor en bra anledning att stanna kvar på din lista – de får bra saker ur den. Tidigare har jag erbjudit rabatter på mina tjänster, presentkort för människor att ge ut under semestern och artiklar med karriärrådgivning och måluppnåendetips. Och varje nummer av Living the Dream innehåller också min bok och de fantastiska recensioner som den fått. Du kan se tidigare problem genom att gå till http://www.creativecoachingplans.com/newsletter.html.

5. Generera spänning och förväntan med din lista.

När din bok närmar sig publicering vill du börja berätta för din publik att den kommer. Du kan generera beställningar före försäljning, varna din lista med bokrecensioner när de kommer ut och låta din publik veta var du kommer att synas när du börjar prata och göra boksigneringar. Min bok listades först på Amazon.com ungefär sex månader före publiceringsdatumet. Jag skickade ut ett “speciellt tillkännagivande” där jag fick veta att det var där och uppmuntrade dem att förbeställa boken. Den här strålande dagen rankade min bok så högt som 3000 på Amazons lista! Jag kanske inte är J.K. Rowling, men jag tycker att det är ganska bra. Dessutom är det den typen av information som hjälper distributörer att sälja din bok till bokhandlar. De vet att du redan har en fantastisk publik som bara väntar på att köpa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *